Op reis met de auto? Laat kostbare bagage niet achter!

Als criminelen tijdens uw vakantie de bagage uit de auto stelen, dan dekt uw reisverzekering in principe – een deel van – de schade. Maar pas op: er moet dan wel sprake zijn van braaksporen én uw spullen mogen van buitenaf niet zichtbaar zijn.

Nieuws
Datum: 09-12-2019

Dat laatste hoeft geen probleem te zijn. U doet uw koffers in de achterbak en zorgt er bij een stationwagen, MPV of SUV voor dat de hoedenplank goed op z’n plaats ligt. Waar de schoen wringt, is de zichtbare braakschade.

Decoder

Veel auto’s hebben een sleutel met een elektronische afstandsbediening. Deze zendt een signaal uit waarmee de sloten worden geopend. Criminelen hebben tegenwoordig steeds vaker de beschikking over speciale decoders, die ook zo’n signaal uitzenden. Daarmee kunnen zij auto’s in een mum van tijd elektronisch openen zonder braakschade te veroorzaken.

Klachteninstituut

Al meerdere slachtoffers van auto-inbraken die op deze manier zijn gepleegd, hebben in het afgelopen jaar tevergeefs een beroep gedaan op hun reisverzekering. Nadat hun claim was afgekeurd, zijn sommigen van hen naar het Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) gestapt omdat ze de regels van hun verzekeraar niet meer van deze tijd vinden.

Geen vergoeding

Helaas zonder positief resultaat. Het Kifid baseert haar uitspraken op de polisvoorwaarden van de verzekering. Daarin staat zwart op wit dat een claim alleen wordt geaccepteerd als er zichtbare braakschade is. Dus kregen de klagers geen gelijk en hoefde de verzekeraars de schade niet alsnog te vergoeden.

Paar minuten

Totdat er andere polisvoorwaarden komen, is het dus verstandig om kostbare bagage nooit onbeheerd in de auto te laten. Vaak heeft een inbreker met een decoder aan een paar minuten genoeg om uw kofferbak leeg te roven. Wilt u onderweg toch even rustig een kopje koffie drinken of een hapje eten? Neem dan zoveel mogelijk (kostbare) spullen mee!

Meer informatie

Heeft u vragen over dit bericht of over de voorwaarden van uw verzekeringen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.