Hypotheek oversluiten voordelig? Laat het uitrekenen

In 2018 hebben 96.000 mensen hun hypotheek overgesloten, een stijging van 23% ten opzichte van 2017. Vaak was dat omdat de renteperiode afliep, maar lang niet altijd. De lage rente maakt het namelijk aantrekkelijk om voortijdig te switchen.

Financieel adviseur in gesprek met stel
Nieuws
Datum: 29-04-2019

Een recordaantal huizenbezitters heeft vorig jaar de hypotheek overgesloten. Het gaat daarbij om mensen die aan het eind van hun renteperiode waren en dus moesten kiezen voor een nieuwe periode. Maar er waren ook heel wat huiseigenaren die dat deden terwijl ze nog niet aan het einde van hun renteperiode waren. Zij stapten over omdat zij met de huidige hypotheekrente veel lagere maandlasten realiseren. Kijkt u ook met lede ogen naar de huidige lage rentestand? Ga dan eens na wat een overstap betekent.

Boeterente

Als u nog niet aan het einde van uw renteperiode bent, kunt u voortijdig overstappen naar een lagere rente. Maar let op, zo’n overstap gaat gepaard met kosten. Met name de boeterente kan flink aantikken. Wat is dat, boeterente? Stel u heeft een rentepercentage afgesproken dat voor 10 jaar vaststaat. Als u dan halverwege toch overstapt naar een lagere rente, loopt uw hypotheekverstrekker rente-inkomsten mis. Dit verlies moet u compenseren door dat gemiste bedrag in één keer neer te tellen. Dat is de boeterente. Hoe hoog de boeterente is, hangt voornamelijk af van twee factoren. 1. Het verschil tussen de oude en de nieuwe rente. Hoe groter het verschil, hoe hoger de boete.2. De tijd die nog rest tot het einde van de renteperiode. Hoe langer dat is, hoe hoger de boeterente.

Lang profiteren van lage rente

Door de boeterente lijkt oversluiten niets op te leveren. Immers het bedrag dat u bespaart, bent u ook weer kwijt. Toch is dat niet het hele verhaal. Nu kiezen voor een lagere rente heeft namelijk nog een ander belangrijk voordeel. Wacht u tot het einde van de renteperiode, dan kan de hypotheekrente wel een stuk hoger zijn dan nu. Aan die hogere rente zit u dan weer jaren vast. Kiest u nu voor de extreem lage rente van dit moment, dan weet u zeker dat u heel lang – misschien wel tot het einde van de looptijd – kunt rekenen op lage maandlasten.

Berekeningen en advies

Wilt u weten of voortijdig oversluiten in uw situatie een goed idee is? Neem dan contact op met ons kantoor. Misschien is oversluiten inderdaad een goede stap. Maar het kan ook zijn dat u beter af bent met rentemiddeling, waarbij de boete als het ware over een lange periode wordt uitgesmeerd. Of misschien wilt u liever kiezen voor een andere hypotheekvorm. Wij bespreken alle mogelijke scenario’s met u en rekenen uit hoe die voor u uitpakken.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.