Waar heeft u recht op als mantelzorger?

Eén op de drie Nederlanders van boven de zestien jaar verleent mantelzorg. Daarmee telt ons land een kleine 4,5 miljoen mantelzorgers. Van die groep geven 750.000 mensen langer dan drie maanden tenminste acht uur per week hulp. De helft van hen voelt zich hierdoor zwaar belast.

Vrouw zorgt voor oudere man

Vanuit de Rijksoverheid zijn er helaas weinig regelingen voor mantelzorgers terwijl zij wel vaak extra kosten maken. Naast reiskosten zijn dat bijvoorbeeld kosten voor kinderopvang. De Belastingdienst noemt dit meerkosten.

Als mantelzorger mag u deze kosten niet aftrekken bij uw aangifte, maar in sommige gevallen mag degene voor wie u zorgt dat wel. Meer informatie hierover leest u op de website van Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Gemeentelijke regelingen

Gemeenten zijn verplicht om elk jaar een bedrag te reserveren voor de zogenoemde mantelzorgwaardering. Hoe de gemeente die waardering invult, mag ze zelf weten. In sommige plaatsen is het een financiële tegemoetkoming, andere gemeenten geven een mantelzorgpas waarmee u korting krijgt bij winkels en voorzieningen. Weer andere organiseren een bijeenkomst of een lunch.

Ook zijn er gemeenten waar u als mantelzorger voordelig kunt parkeren in de buurt van degene voor wie u zorgt. Of die uw reiskosten vergoeden als u een bijstandsuitkering heeft. Sommige hebben zelfs een ‘Tegemoetkoming meerkosten’, die kan worden aangevraagd door degene die door u wordt verzorgd. Bij het Wmo-loket van uw gemeente kunt navragen welke regelingen uw gemeente aanbiedt.

Meer kinderbijslag

Verzorgt u een thuiswonend kind dat ernstig ziek of gehandicapt is? Dan kunt u in aanmerking komen voor dubbele kinderbijslag. Deze moet u aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Reiskosten en hulpmiddelen

Onder voorwaarden zijn reiskosten naar een ziekenhuis of zorginstelling aftrekbaar. Datzelfde geldt voor bepaalde hulpmiddelen en sommige extra uitgaven. Een overzicht vindt u op de website van de Belastingdienst.

Gratis openbaar vervoer

Als degene voor wie u zorgt epilepsie, een visuele beperking, een psychische aandoening of een ernstige loopbeperking heeft, kunt u in aanmerking komen voor de OV-Begeleiderskaart. Daarmee reist u gratis met bus, tram, trein en metro. De kaart kunt u digitaal aanvragen.

Aanvullende zorgverzekering

Tot slot bieden zorgverzekeraars bepaalde vergoedingen aan voor mantelzorgers. Deze zijn niet opgenomen in de basisverzekering, maar wel in bepaalde aanvullende pakketten. Vaak betreft het vervangende mantelzorg en cursussen voor mantelzorgers. Raadpleeg voor alle vergoedingen de website van uw zorgverzekeraar.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over dit artikel of wilt u weten welke zorgverzekeraar de beste mantelzorgpakketten aanbiedt? Wij helpen u graag! Neem gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.