Veilig wonen: brand voorkomen!

Wist u dat de Nederlandse brandweer ongeveer dertien keer per dag uitrukt voor meldingen van woningbrand? En dat vuur zó snel om zich heen grijpt dat een ruimte in huis al binnen drie minuten in lichterlaaie staat?

Grote brand met brandweer

De meeste branden beginnen in de keuken tijdens het koken, maar ook elektrische apparaten, open vuur, kaarsen en sigaretten veroorzaken vaak brand. Met name wasdrogers zijn berucht: het stof dat zich verzamelt in het filter creëert in combinatie met de hitte van de droger een ideale omstandigheid voor het ontstaan van een brand.

Drie minuten

Binnen drie minuten kan een ruimte waar brand ontstaat in lichterlaaie staan. In het onderstaande filmpje zie je hoe snel dat kan gaan.

Pas ook goed op in december: niets brand zo snel als een kerstboom!

Brandpreventieweken

Om ons beter bewust te maken van de risico’s van brand, worden sinds 1999 de Brandpreventieweken georganiseerd. Op www.brandpreventieweek.nl vindt u tal van tips om brand te voorkomen. Ook op de actiesite verkleindekansopbrand.nl  vindt u een veel nuttige informatie.

Verzekering ook veilig?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het toch gebeuren dat er brand uitbreekt in uw woning. Dan is het fijn om te weten dat u kunt terugvallen op een goede verzekering.

Ongemerkt is de waarde van uw inboedel toegenomen door aankoop van bijvoorbeeld een nieuwe tv, (digitale) apparatuur of andere meubelen. Het kan zijn dat uw verzekering hierdoor moet worden aangepast om onderverzekering te voorkomen. Neem gerust contact met ons op wanneer u twijfelt over de dekking van uw inboedelverzekering.

Rookmelders redden levens

Zeker als een brand ‘s nachts ontstaat, redden rookmelders mensenlevens. De meest gebruikelijke rookmelders zijn de optische melders. De lichtgevoelige cel in het apparaat neemt de rook waar, waarna de melder afgaat. Als u er meerdere in uw huis ophangt, kies dan voor melders die u met elkaar kunt verbinden. Als één van de melders afgaat, volgen de anderen vanzelf.

Een rookmelder -en dan met name de batterij ervan- moet regelmatig worden getest. Een batterij gaat gemiddeld een jaar mee, de gemiddelde rookmelder zelf heeft een levensduur van ongeveer 10 jaar. Houd de rookmelder ook goed schoon zodat hij zijn werk optimaal blijft doen.

Certificaat

U plaatst uw rookmelders bij voorkeur op het plafond, minimaal 50 centimeter van de muur of de hoek. Hang er één in de gang of tussen de keuken en de woonkamer en verder tenminste één op elke andere verdieping van uw huis. Plaats de rookmelder bij voorkeur niet in de keuken, de badkamer, de garage of boven een verwarming.

Kies bij de aanschaf van een melder altijd voor een gecertificeerde rookmelder, bijvoorbeeld één met het politiekeurmerk Veilig Wonen®. Op de website van het Keurmerkinstituut vindt u meer informatie over goede rookmelders.

Vluchtplan niet vergeten

Mocht er brand uitbreken in uw huis, kunnen u en uw gezin de woning dan snel en veilig verlaten? Na de melding moet de brandweer binnen 8 minuten bij u zijn, maar tot die tijd bent u op uzelf aangewezen. Met de wetenschap dat een brand al binnen 3 minuten fel kan woeden, kan een goed vluchtplan in zo’n situatie het verschil betekenen tussen leven en dood.

Maak van tevoren duidelijke afspraken. Wie wekt de kinderen en haalt de baby uit de wieg? Wie zorgt er voor de hond? Omdat rook opstijgt, moet u altijd naar beneden vluchten. Als het mogelijk is, kies dan voor de straatkant en niet voor de tuinkant. Bepaal ook een tweede vluchtroute voor het geval de eerste is afgesloten.

Checklist van de brandwondenstichting

Ook op de www.brandwondenstichting.nl staat veel informatie over brandpreventie, waaronder een handige lijst met weetjes over een vluchtplan. Bent u al goed voorbereid?

  • Ik heb rookmelders in huis. Ik word bijtijds gewaarschuwd bij brand. 
  • Ik heb de snelste en veiligste vluchtroute met mijn gezinsleden afgesproken. 
  • Ik heb een tweede vluchtroute afgesproken voor het geval de eerste geblokkeerd is.
  • Ik heb een (uitrolbare) vluchtladder beschikbaar voor die kamers waarbij ‘springen' de enige vluchtroute is.
  • Wij hebben vastgesteld wie er verantwoordelijk is voor het vluchten van de kinderen en wie voor het in veiligheid brengen van de huisdieren.
  • Alle huisgenoten plaatsen de huissleutels altijd op dezelfde bekende, snel bereikbare plaats.
  • Wij hebben een ontmoetingsplaats buiten afgesproken.
  • Wij hebben de vluchtroute met ons gezin geoefend en wij hebben gecontroleerd of iedereen veilig kan vluchten.
  • Bij ons zijn de vluchtroutes altijd vrij. Deze zijn nooit gebarricadeerd zijn met wasgoed, fietsen, kratjes, o.i.d.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.