Vakantie: diefstal voorkomen is beter dan genezen!

Vakantie moet natuurlijk een periode zijn van onbezorgdheid en plezier. Helaas worden vakantiegangers regelmatig slachtoffer van criminaliteit. Door dieven en zakkenrollers in het buitenland, of door inbrekers die tijdens hun afwezigheid het huis leeghalen.

Koffer met bagage op bed

Weliswaar kunt u zich tegen veel onheil verzekeren, maar veel beter is het om diefstal en inbraak zo veel mogelijk te voorkomen. Daarom hebben wij enkele tips en weetjes voor u op een rij gezet.

1. Adreslabels

Steeds meer inbrekers zijn regelmatig op vliegvelden te vinden, waar ze de adreslabels op koffers inspecteren. Vermeld daarom nooit al uw gegevens. Uw naam en telefoonnummer zijn voldoende.

2. Social media

Het is al vaak gezegd, maar helaas gebeurt het nog te vaak dat vakantieplannen en -foto’s op sociale media worden gedeeld. Niet per se door u, maar ook – of vooral – door de kinderen. Wees hier alert op: het kan een open uitnodiging voor inbrekers zijn om uw huis in alle rust te plunderen.

3. Zakkenrollers en tasjesdieven

Zakkenrollers en tasjesdieven zijn overal ter wereld actief. Zeker op toeristische plekken en in grote steden proberen zij hun slag te slaan. Laat u daarom van tevoren goed informeren of dit ook geldt voor uw vakantiebestemming(en). Draag geld en belangrijke documenten bij voorkeur onder uw kleding en pas op met (dure) camera’s en smartphones. Heeft u een schoudertas? Draag deze dan diagonaal met de tas op uw buik.

4. Doe aangifte

Als u slachtoffer wordt van criminelen of belangrijke of kostbare zaken verliest, doe dan altijd aangifte bij de plaatselijke politie. Uw verzekeraar keert de schade anders waarschijnlijk niet uit!

5. Property Irregularity Report

Bent u bagage kwijtgeraakt tijdens een reis met vliegtuig, trein of bus? Dan moet u aangifte doen bij de vervoersmaatschappij. Vraag altijd om een P.I.R. (Property Irregularity Report). Hiermee kunt u aan uw verzekeraar aantonen dat uw reisbagage kwijt is geraakt.

6. Auto opengebroken

Om eventuele diefstal uit uw auto te dekken, moet u een reisverzekering afsluiten. Controleer de voorwaarden goed, er gelden altijd maximale bedragen voor verschillende soorten bagage.

Om eventuele schade op uw reisverzekering te kunnen claimen, ligt veel van de bewijslast bij u. Zo moet u in elk geval aantonen dat u echt op vakantie was. Soms verwacht de verzekeringsmaatschappij tevens dat u bewijst dat de auto op een veilige plek stond en dat het gestolene niet in het zicht lag. Verder moet er zichtbare braakschade zijn. Ook in dit geval geldt: doe altijd aangifte!

7. Belangrijke documenten

Het is verstandig om een kopie van uw paspoort te maken en deze aan uzelf te e-mailen. Datzelfde geldt voor uw rijbewijs en belangrijke pasjes zoals bijvoorbeeld het pasje van uw zorgverzekering. Mocht u bestolen worden van uw documenten of ze verliezen, dan kunt u op deze manier altijd bij een kopie van uw papieren.

8. Reisverzekering nog op orde?

Ongemerkt nemen we de laatste jaren steeds meer dure spullen mee op vakantie. Het is daarom geen gekke vraag of uw reisverzekering nog wel goed past. Controleer de voorwaarden daarom weer eens. Komt u er niet uit, twijfelt u of heeft u een andere reisverzekering nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.