Strengere regels voor VvE van koopappartementen

Bent u eigenaar van een appartement of heeft u het voornemen om een appartement te kopen? Dan wordt u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het gebouw waarin uw woning zich bevindt. De VvE draagt onder andere zorgt voor het onderhoud van het gebouw.

Appartementen

VvE’s zijn bij wet verplicht om een reservefonds te hebben waaruit zij groot onderhoud aan het pand kunnen betalen. De overheid is echter van mening dat de helft van alle VvE’s te weinig in kas heeft. Daarom is er een nieuwe, strengere wet gemaakt, die op 1 januari 2018 ingaat.

Verplicht minimum

Kort gezegd geldt er vanaf volgend jaar een verplichte minimale reservering. De leden van de VvE – de eigenaren van de appartementen dus – moeten ervoor zorgen dat er op 1 januari voldoende geld in het reservefonds zit. De hoogte van het bedrag kan op twee manieren worden berekend:

Huiseigenaren zijn verantwoordelijk

Hoewel de VvE het uitvoerende orgaan is, zijn de huiseigenaren uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor voldoende reserves. Mocht er toch achterstallig onderhoud optreden, dan zal de gemeente de VvE om tafel roepen en in het ergste geval een onderhoudsplan laten uitvoeren op kosten van de huiseigenaren.

Lenen mag

In de nieuwe wet staat zwart op wit dat VvE’s desgewenst geld mogen lenen, ook om het reservefonds te vullen. Houd er wel rekening mee dat elke woningeigenaar aansprakelijk is voor zijn deel van zo’n lening en dat die aansprakelijkheid wordt meeverkocht met het appartement.

Meer informatie

Wilt u meer weten naar aanleiding van dit bericht? Heeft u een appartement op het oog en wilt u meer weten over uw mogelijkheden en de specifieke regels? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.