Specifieke zorgkosten aftrekken bij uw belastingaangifte

Heeft u dit jaar specifieke kosten gemaakt als gevolg van ziekte of zorg? Dan mag u die straks bij uw belastingaangifte misschien aftrekken. Als dit zo is, betaalt u minder belasting of krijgt u geld terug.

belastingenvelop met geld er op

Uiteraard gelden er wel spelregels. Zo mag u niet alle kosten aftrekken. Verder mag u alleen geld terugvragen als uw specifieke ziektekosten boven een bepaalde drempel uitkomen. Voor de precieze berekening kijkt u hier.

Extra aftrek

Als uw (gezamenlijke) drempelinkomen in 2019 niet hoger is dan € 34.817 heeft u recht op een verhoging van de specifieke zorgkosten. U mag dan meer aftrekken dan u daadwerkelijk heeft betaald voor zorgkosten. De verhoging bedraagt in 2019 40%.

Bent u – of is één van u beiden – daarnaast gedurende het gehele belastingjaar AOW-gerechtigd? Dan mag u uw specifieke zorgkosten zelfs verhogen met 113%. Meer hierover leest u op deze pagina.

Wat mag u opvoeren?

Zorgkosten die u (deels) mag opvoeren als aftrekpost zijn onder andere:

  • Door een arts voorgeschreven (alternatieve) medicijnen.
  • Hulpmiddelen zoals een gehoorapparaat.
  • Kosten voor extra gezinshulp vanwege ziekte.
  • Extra uitgaven voor diëten op medisch voorschrift.
  • Kosten voor vervoer naar artsen / ziekenhuis of in verband met ziekte of handicap.
  • Extra uitgaven voor kleding en beddengoed.
  • Reiskosten naar uw zieke partner of inwonende kinderen.
  • Medische hulp.

Een totaal overzicht en eventueel aanvullende voorwaarden vindt u op de website van de Belastingdienst.

Andere potjes

Naast de Belastingdienst kunt u misschien ook op andere plaatsen terecht voor een financiële tegemoetkoming. Zo hebben gemeenten vaak potjes in de vorm van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de bijzondere bijstand. Neem voor meer informatie contact op met uw gemeente.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.