Restschuld hypotheek: wat te doen?

Als u uw huis tussen 29 oktober 2012 en 1 januari 2018 heeft verkocht en een restschuld heeft overgehouden, dan mag u de rentekosten over uw restschuld maximaal tien jaar aftrekken. Restschulden die na 1 januari 2018 (zijn) ontstaan, kunt u dus niet meer aftrekken.

Woning te koop

Een restschuld op uw hypotheek kan op meerdere manieren ontstaan. Bijvoorbeeld doordat u een aflossingsvrije lening heeft afgesloten. De restschuld op uw hypotheek is aan het einde van de looptijd dan tenminste het aflossingsvrije deel van die hypotheek. Of het rendement van uw (beleggings) hypotheek valt tegen, waardoor een restschuld op uw hypotheek ontstaat.

Ook als gevolg van de dalende huizenprijzen tijdens de crisis zijn er restschulden ontstaan. Dit wordt acuut op het moment dat u uw huis wilt verkopen.

Voorbeeld van restschuld op de hypotheek

Stel u heeft in 2008 een huis gekocht voor € 320.000 met een hypotheek van € 350.000. U heeft inmiddels € 30.000 gespaard of afgelost. Uw hypotheekschuld bedraagt dan € 320.000. De waarde van uw huis is echter gedaald tot € 300.000. Bij verkoop van uw huis bedraagt de restschuld dan € 20.000.

Als u uw huis wilt verkopen, is het verstandig om een deskundige te vragen naar de verwachte verkoopprijs. Op die manier kunt u de restschuld op uw hypotheek van tevoren goed inschatten en er een oplossing voor zoeken

Restschuld voorkomen

Het is natuurlijk het verstandigste om een restschuld op uw hypotheek te voorkomen, bijvoorbeeld door – extra – af te lossen. Doet u dit niet, dan kunt u bij de verkoop van uw huis met een financieel gat worden geconfronteerd. Zeker als u de rente over de restschuld niet langer mag aftrekken van de inkomstenbelasting.

Oplossingen voor de restschuld op uw hypotheek

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG)? Dan kan de restschuld op uw hypotheek onder voorwaarden worden kwijtgescholden of kunt u uw restschuld opnieuw onder NHG financieren.

Heeft u een lening zonder NHG? Dan zijn er zijn meerdere mogelijkheden om de restschuld van uw hypotheek af te betalen:

  • U kunt spaargeld of ander vermogen aanspreken.
  • U kunt een betalingsregeling treffen met de bank.
  • De restschuld op uw hypotheek kan in sommige gevallen worden meegefinancierd in uw nieuwe hypotheek.
  • U kunt een verhuizing uitstellen totdat u meer heeft gespaard/afgelost of de woningprijzen weer stijgen.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit bericht? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.