Preventieve zorg, maakt u er gebruik van?

Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het gaat om ziek zijn. Zorgverzekeraars vinden dit ook belangrijk en bieden daarom preventieve zorg aan. Weet u precies welke mogelijkheden u heeft? En maakt u er ook gebruik van? 

Stoppen met roken

Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de preventieve zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed. In 2018 zijn dat:

  • Stoppen met roken
  • Incontinentiezorg

Stoppen met roken

We weten allemaal dat roken ongezond is. Jaarlijks sterven er zo’n 20.00 Nederlanders aan de gevolgen ervan. Daarnaast is roken medeverantwoordelijk voor uiteenlopende ziektes, van etalagebenen tot hartinfarcten en van COPD tot longkanker. Daardoor worden er hoge zorgkosten gemaakt.

Roken is erg verslavend dus is stoppen moeilijk. Uit onderzoek blijkt dat een roker gemiddeld 2,4 stoppogingen nodig om de sigaretten definitief te laten staan. Gelukkig zijn er middelen die kunnen helpen bij het stoppen met roken. En omdat roken de samenleving zo veel kost, vergoedt de basisverzekering elk jaar één stoppoging.

Alleen de beste manier om te stoppen wordt vergoed. Het gaat dan om het Stoppen-met-roken-programma. Daarbij worden er niet alleen medicijnen of nicotinevervangers voorgeschreven, maar is er ook begeleiding van bijvoorbeeld de huisarts. Controleer de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering voor de precieze spelregels.

Incontinentiezorg

Veel Nederlandse vrouwen hebben last aan ongewild urineverlies. Vervelend, helemaal omdat ze zich er voor schamen. Maar is er ook goed nieuws: er is vrijwel altijd verbetering mogelijk en in sommige gevallen kan incontinentie zelfs worden verholpen.

Als u voor incontinentiezorg in aanmerking wilt komen, is een afspraak bij de huisarts het beste begin. Die kan de diagnose stellen en vervolgens een zorgplan opstellen of u doorverwijzen. In het behandelplan zijn er uiteenlopende middelen denkbaar: van bekkenfysiotherapie tot medicijnen en van een operatie tot het veranderen van gedrag.

Aanvullende verzekeringen

Ook aanvullende verzekeringen bieden meestal vergoedingen voor preventieve zorg. U kunt denken aan leefstijl-training, fitness, een EHBO-cursus, gezondheidscursussen, medische onderzoeken, medisch sportadvies en preventieprogramma’s. Wat er wel of niet wordt vergoedt, verschilt per zorgverzekeraar en per module. Controleer de vergoedingen van uw verzekering op de website van uw zorgverzekeraar of in uw polis.

Gezondheidsprogramma’s en apps

Een nieuwe trend bij verzekeraars is het aanbieden van de gezondheidsapp’s en informatieve programma’s. Voorlopers op dit gebied zijn Menzis en ZilverenKruis, maar er komen er steeds meer bij. Vaak worden ze ingezet als handige tool voor mensen die gezonder willen leven. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.