Medische kosten in het buitenland: wat is wel en niet verzekerd?

Het kan natuurlijk gebeuren dat u op vakantie ziek wordt of een ongeluk krijgt. Meestal zijn de gevolgen te overzien, maar helaas gebeurt het soms dat iemand opgenomen moet worden in het ziekenhuis of met speciale begeleiding naar Nederland moet worden gerepatrieerd.

Zorgverzekering

Weliswaar heeft u met uw basis zorgverzekering overal ter wereld recht op zorg, maar daar zitten helaas wel wat haken en ogen aan. Lang niet alle medische kosten in het buitenland worden namelijk volledig vergoed. 

Dekking Basisverzekering

Met de basisverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op spoedeisende medische zorg. Als u op vakantie een ongeluk krijgt, worden de ziekenhuiskosten dus vergoed. Zorgverzekeraars vergoeden de medische kosten in het buitenland volgens de in Nederland geldende tarieven. Meestal is dat voldoende, maar in sommige landen zijn de kosten van zorg een stuk hoger. In dat geval moet u het verschil zelf betalen. Dure landen zijn bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Zwitserland, Griekenland, Denemarken en Oostenrijk, maar ook Gambia en Brazilië.

Aanvullende dekking voor medische zorg

Er zijn twee manieren om u extra te verzekeren voor zorg in het buitenland. Zo kunt u kiezen voor een aanvullende zorgverzekering met dekking voor buitenland of een dekking voor medische kosten binnen uw reisverzekering. Controleer voor uw vakantie altijd even hoe de dekking voor zorgkosten via uw zorgverzekering en reisverzekering is geregeld.

Basisverzekering Zorg

Een basisverzekering vergoedt spoedeisende medische zorg in het buitenland tot het maximale Nederlandse tarief.

Aanvullende zorgverzekering

Dekt tot een bepaald maximum medische kosten die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering en overige noodzakelijke medische kosten zoals bijvoorbeeld tandarts, fysiotherapeut en repatriëring.

Dekking medische kosten reisverzekering

Dekt tot een bepaald maximum medische kosten die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering, overige medische kosten en repatriëring. Daarnaast worden meestal ook de kosten voor redding vergoedt. Zorgdekking binnen een reisverzekering is meestal uitgebreider dan binnen een aanvullende zorgverzekering.

Bij veel zorgverzekeraars kunt u uw aanvullende zorgverzekering alleen aan het begin van het nieuwe kalenderjaar aanpassen. Dit betekent dat u uw dekking niet kort voor vertrek kunt veranderen. In dat geval biedt een aanvullende dekking zorg op uw reisverzekering uitkomst.

Handige tips voor medische zorg in het buitenland

  • Sla het alarmnummer van uw vakantieland op in uw telefoon.
  • Stel een ICE (in case of emergency) in op uw telefoon. Zo kunnen hulpdiensten familie of vrienden snel inlichten, zonder hiervoor uw telefoon te hoeven ontgrendelen.
  • Zorg dat u altijd uw EHIC zorgpas bij u heeft. Dit staat voor European Health Insurance Card. Met deze zorgpas wordt direct contact opgenomen met uw verzekeraar bij spoedeisende hulp. Dit voorkomt dat u uw medische kosten moet voorschieten.
  • Gaat u op vakantie naar een vreemd land? Controleer dan of uw zorg- of reisverzekeraar bijzondere eisen stelt. Zo kan het nodig zijn om u te laten vaccineren of moet u in het bezit zijn van bijzondere reisdocumenten of een medisch paspoort.

Wereldreis of werkvakantie?

Bent u van plan om een lange reis te maken of wilt u in het buitenland werken? Dan kan het nodig zijn om u in het buitenland te verzekeren voor medische zorg. Uw zorgverzekering in Nederland stopt zodra u langer dan een jaar in het buitenland bent, of wanneer u langer dan drie maanden in het buitenland gaat werken.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.