Goed voorbereid naar de wintersport

Het is weer bijna zover: tijd voor een heerlijke wintersportvakantie. Heeft u al geboekt? Dan wordt het tijd om u voor te bereiden!

ski op auto voor wintersport

Uw vakantie begint met de reis zelf. De meeste Nederlanders gaan met de auto naar hun wintersportbestemming. Maar helaas stranden er elk jaar nog honderden door pech. Bereid uw auto daarom goed voor op de winterse omstandigheden.

Winterbeurt

Het beste kunt u even langs uw garage rijden om te laten controleren of uw accu nog goed is, de verwarming werkt en uw ruitenwisser- en koelsystemen beschermd zijn tegen de kou. Zo'n winterbeurt kost meestal maar een paar tientjes en kan veel ongemak voorkomen.

Heeft u een sterretje in uw ruit? Laat dit dan repareren voordat u op reis gaat. In de winter is de kans op doorscheuren erg groot, omdat de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten veel groter zijn. En heeft u uw zomerbanden al laten vervangen door winterbanden? Deze zijn in veel Europese wintersportlanden verplicht!

Checklist Wintersportvakantie

Om het u makkelijk te maken, hebben we de handige Checklist Wintersportvakantie voor u samengesteld.

Checklist Wintersport

Vermijd files

U en uw gezin zijn niet de enige die straks richting de sneeuw vertrekken. De extra drukte kan voor lange files zorgen, zeker als het weer niet meewerkt. Bekijk daarom voor vertrek de druktekalenders en probeer uw reis op een zo gunstig mogelijk moment te plannen.

Eenmaal onderweg zijn er telefoonservices die u kunt raadplegen. Wie in Duitsland rijdt, kan bellen met de ADAC. De speciale file-infolijn is bereikbaar op het nummer 22 499 en geeft zowel Duits- en Engelstalige informatie over de actuele verkeerssituatie.

Voor informatie over de situatie op de Belgische wegen kunt elke dag van 06.00 tot 23.00 uur terecht bij Touring op het nummer 0900 -10 280. In Frankrijk kunt u bellen met de Franse verkeersinfolijn 0826 022 022.

Fit naar de wintersport

Wist u dat één op de zeventien wintersporters geblesseerd raakt tijdens een vakantie in de sneeuw? Zo'n zestigduizend Nederlanders overkomt dat elk jaar. Vaak gaat het om gescheurde knie- en kruisbanden, verstuikte enkels en polsfracturen. Het grootste probleem van wintersportletsel is dat er vaak een medische behandeling nodig is. En daar zit u niet op te wachten tijdens uw vakantie!

U kunt de kans op een blessure flink verminderen door u goed voor te bereiden. De meeste sportscholen hebben een speciaal programma voor wintersporters. Geen zin of geen tijd om naar de sportschool te gaan? Kijk dan eens naar deze oefeningen die u gewoon thuis kunt doen!

Reisverzekering

Controleer ook of uw reisverzekering wel voldoende aansluit op uw wintersportplannen. Wat vergoedt uw verzekeraar precies? Heeft uw reisverzekering een aanvullende dekking? En vergoedt deze bijzondere medische kosten of uw terugreis als u niet op eigen gelegenheid naar huis kunt?

Het controleren van uw verzekering is zeker van belang als u buiten de piste gaat skiën. Reisverzekeringen verschillen namelijk sterk in wat ze wel en niet vergoeden als u onverhoopt een ongeluk krijgt. Gebeurt dit in een onherbergzaam gebied en bent u hiervoor niet verzekerd, dan kunnen de kosten oplopen tot duizenden euro's!

Wintersportdekking

U kunt dit risico meestal afdekken door een zogenaamde wintersportdekking af te sluiten bij uw reisverzekering. Maar pas op: ook dan verwacht uw verzekeraar dat u uw verantwoordelijkheid neemt en niet alleen op pad gaat op onbekend terrein of u buiten de piste waagt als er lawinegevaar is.

Twijfelt u over de dekking van uw reisverzekering of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.