Collectieve basisverzekering in 2020 veel duurder

De kans is groot dat u een collectieve zorgverzekering heeft. Maar wist u dat die volgend jaar een stuk duurder wordt? Tijd dus om te onderzoeken of u niet beter kunt overstappen!

verschillende werknemers

Twee op de drie Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Vaak loopt deze via werkgevers. Maar ook sport- en patiëntenverenigingen zijn collectieven die hun leden zo’n zorgverzekering kunnen aanbieden.

Omdat collectieve zorgverzekeringen in bulk worden ingekocht, kan de werkgever of vereniging een korting bedingen. Die bedraagt nu meestal 10%. Daardoor bespaart u als verzekeringsnemer dus flink op de premie.

Minder korting

Maar de korting op collectieve basisverzekeringen wordt aan banden gelegd. Vanaf 2020 mogen verzekeraars nog maximaal 5% korting geven. Minister Bruins van Medische Zorg vindt namelijk dat collectieve zorgverzekeringen vaak niet goed genoeg aansluiten bij de behoeften van de polishouder.

Daardoor zijn verzekerden juist duurder uit dan nodig is, aldus Bruins. Door het premievoordeel te verminderen, worden consumenten geprikkeld om beter te onderzoeken welke zorgverzekering het beste past.

Tientje per maand

Door deze maatregel ziet het er naar uit dat ruim 11 miljoen (!) Nederlanders volgend jaar aanzienlijk meer gaan betalen voor hun zorgverzekering. Volgens de voorspellingen zijn zij per polis bijna een tientje per maand extra kwijt. Voor een gezin met kinderen onder de achttien is dat dus ruim € 200 per jaar.

Kritiek

Er is al langer kritiek op de korting van collectieve zorgverzekeringen. Zo vinden sommige experts de kortingen oneerlijk ten opzichte van verzekeringsnemers die wel het volle pond moeten betalen. Minister Bruins gaat zelfs nog verder. Volgens hem verhogen de verzekeraars eerst de oorspronkelijke premie om die daarna met een ‘nepkorting’ aan te bieden.

Wat is wijsheid?

Of het verstandig is om in 2020 bij uw collectieve zorgverzekeraar te blijven, is dus zeer de vraag. Misschien bent u wel een stuk beter af wanneer u overstapt. Wilt u weten of dit voor u interessant is? Neem dan eens contact met ons op. Wij zoeken het graag voor u uit.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.