Checklist autovakantie: veilig op weg

Tijdens de autorit naar uw vakantiebestemming bevinden zich veel spullen in uw auto. Vergeet in ieder geval niet de onderstaande zaken mee te nemen en zorg ervoor dat ze altijd binnen handbereik zijn en niet in de volgepakte kofferbak liggen.

Autovakantie

1. Reisdocumenten en verzekeringen

Vergeet niet uw rijbewijs, uw groene kaart en de paspoorten en/of identiteitskaarten mee te nemen. Bent u lid van de ANWB of een andere service-organisatie? Stop dan ook uw pasjes en de telefoonnummers van de meldkamers in uw portemonnee. Vergeet verder uw verzekeringsbescheiden niet (pasjes zorgverzekering, gegevens reisverzekering en telefoonnummers van alarmcentrales).

2. Vignetten

Reist u door Oostenrijk of Zwitserland of gaat u naar een ander land waar een vignetplicht geldt? Dan is het handig om al van tevoren de vignetten te kopen. Dit kan u veel tijd besparen bij de grens. In Duitsland is op sommige plaatsen de zogenaamde Umweltplakette, een milieusticker, verplicht. Umweltplakette en vignetten zijn te koop bij de ANWB. Voor het aanvragen van de milieusticker heeft u een kopie van uw kentekenbewijs nodig! 

3. Verplichte veiligheidsmaterialen

In veel Europese landen bent u verplicht om een verbandtrommel en fluoriserende vestjes voor de inzittenden aan boord van uw auto te hebben. In sommige landen is ook een brandblusser verplicht. In Frankrijk moet u tevens twee blaastesten bij u hebben.

4. Geld en pasjes

Natuurlijk neemt u uw pinpas mee en wellicht ook een creditcard. Maar stop ook wat cash geld in uw portemonnee, zeker als u naar een land buiten de euro-zone gaat. Niet alle bankautomaten doen het altijd en niet iedereen accepteert een creditcardbetaling!

5. Reserveonderdelen

Neem altijd reservelampen, een fles motorolie, een fles koelvloeistof en voldoende ruitenwisservloeistof mee, zodat u direct kunt bijvullen als dit nodig is.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.