Camper en caravan: wat is er verzekerd?

Ook deze zomer trekken weer honderdduizenden Nederlanders erop uit met hun caravan of camper. Campers en caravans zijn populairder dan ooit!

Caravan vakantie

In het afgelopen jaar steeg de verkoop van nieuwe caravans met zo’n 7% en die van campers met meer dan 20%! Ook op de tweedehandsmarkt doen campers en caravans het goed.

Camper verzekeren: denk aan de inboedel

Zo’n kostbaar bezit wilt u natuurlijk wel goed verzekeren. Voor campers is dat redelijk overzichtelijk. Uw camper moet u, net als uw auto, verplicht verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid. De kans is echter groot dat u meer zekerheid wilt en kiest u voor een beperkt of volledig casco. Houd er wel rekening mee dat dan alleen de camper zelf is verzekerd; voor de inboedel moet u uw polis uitbreiden met een extra schadeverzekering.

Veel verschil in caravanverzekeringen

Voor caravans is het lastiger. Allereerst omdat het uitmaakt of de caravan aan de auto is bevestigd of is afgekoppeld. Zolang uw caravan achter uw auto hangt, is deze voor de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd op uw autopolis. Maar let op: ook als u een all risk autoverzekering heeft, is de caravan alleen WA verzekerd!

Wilt u schade die ontstaat door noodweer, braak of door uw eigen schuld vergoed krijgen, dan moet u een aparte caravanverzekering afsluiten. Ook deze kunt u desgewenst uitbreiden met een inboedeldekking. Voor caravanverzekeringen geldt echter dat er grote verschillen zijn in de dekkingen. Lees daarom de voorwaarden goed door voordat u er een afsluit.

Hagelschade

Een van de meest voorkomende schades is hagelschade. Binnen enkele minuten kan een stevige bui met hagelstenen zo groot als duiveneieren het strakke dak van een caravan veranderen tot een poffertjespan.

Ook de dekking voor hagelschade verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Sommige caravanverzekeringen bieden geen standaard dekking voor hagelschade. Wilt u hiervoor toch een dekking, dan moet u een aanvullende verzekering afsluiten of overstappen naar een andere verzekeraar.

U kunt er ook voor kiezen om een hagelbestendig dak te laten aanbrengen op uw caravan. Dit voorkomt schade door hagel en levert bij de meeste caravanverzekeraars bovendien korting op de premie op. Is uw caravan onlangs voorzien van een hagelbestendig dak? Of gaat u voor het eerst met uw caravan op vakantie naar landen met een hoger risico op hagelschade? Controleer dan zeker even uw huidige caravanverzekering.

Diefstal

Diefstal van caravan, camper of – een deel van – de inboedel is een risico dat steeds groter wordt. Zowel voor als tijdens de vakantie. Daarom hebben wij enkele handige tips voor u op een rij gezet waarmee u diefstal en inbraak zowel mogelijk kunt voorkomen.

Bescherm uw caravan tegen criminelen!

Meer informatie

Heeft u hulp nodig bij het vinden van de camper- of caravanverzekering die het beste bij u past? Wij helpen u graag de mogelijkheden op een rij te zetten. Neem gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.